Startpagina

De geschiedenis van de stropdas

Aanvankelijk gedragen door soldaten om zich tegen de kou te beschermen, verschijnt de das in Frankrijk onder het bewind van Lodewijk XIII.
In dit tijdperk worden door de koning van Frankrijk Kroatische huursoldaten gerekruteerd; zij dragen om hun hals een geknoopte foulard. Men gelooft trouwens dat het Franse woord voor das, cravate, een vervorming van het woord Croat (Kroaat) zou zijn.
Tegen 1650 draagt Koning Lodewijk XIV en zijn hofhouding de stropdas om de hals. Ieder wedijvert met elkaar voor gewaagdheid en elegantie door er kanten en linten van zijde aan toe te voegen. Deze mode verspreidt zich door geheel Europa.
Gedragen door de rijken en de dandy’s is de das de opeenvolgende eeuwen de werelddelen overgestoken en steeds nieuwe vormen aannemend.

In de tweede helft van de 19e eeuw, tijdens de eerste industriële revolutie in de textielsector, verschijnt een meer functionele, langere en smallere stropdas. Onder de naam regatta wordt de das in deze tijd bepaald en blijft het voorgoed de basis van de huidige dassen.

In 1926 krijgt Jesse Langsdorf, een New Yorkse uitvinder, het idee om de das in diagonaal uit het stof te snijden en om het in drie delen te vervaardigen. Vanaf dan is onze moderne, meer elastische das geboren.

Vandaag de dag dragen dagelijks, van Nepalese scholieren tot zakenlieden uit Manhattan, honderden miljoenen mannen in de wereld dassen.